- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (13.11.2024, 15:57)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Oboseala te face mai agresiv - studiu
Oboseala mentală ne poate transforma în persoane mai agresive şi mai puţin cooperante, arată un nou studiu făcut de cercetătorii italieni, publicat în „Proceedings of the National Academy of Sciences".
Urmărește
203 afișări
Oboseala te face mai agresiv - studiu
Echipa de cercetători, condusă de Erica Ordali, a făcut un experiment amplu cu peste 400 de participanţi, împărţiţi în două grupuri. Primul grup a fost supus unor activităţi epuizante înainte de teste, în timp ce al doilea grup a venit odihnit.
Rata de cooperare paşnică a scăzut de la 86% la doar 41% în cazul persoanelor obosite. Participanţii epuizaţi au devenit mult mai ostili şi mai puţin dispuşi să împartă resursele, iar zonele creierului responsabile pentru luarea deciziilor au început să prezinte semne de „adormire" în timp ce persoana era încă trează.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Un diplomat rus de rang înalt afirmă că Rusia este deschisă la orice discuţii de pace în Ucraina dacă Trump le iniţiază
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
-
Comisia Europeană trimite România în faţa CJUE pentru că nu a colectat şi epurat în mod corespunzător apele uzate
-
Marcel Boloş: termenul pentru aplicarea amnistiei fiscale, prelungit până la 20 decembrie 2024
Pentru a confirma descoperirile, cercetătorii au făcut şi un al doilea experiment cu 44 de persoane, folosind electroencefalograma (EEG). Au observat un fenomen fascinant numit „somn local" - anumite zone ale creierului, în special cortexul frontal responsabil de luarea deciziilor, începeau să emită unde cerebrale specifice somnului, chiar dacă persoana era trează.
„Este ca şi cum această parte vitală a creierului se opreşte când suntem obosiţi, chiar dacă noi suntem în continuare treji", explică cercetătorii.
Sfaturile cellor care au făcut cercetarea, pentru negocieri şi decizii importante, este să programaţi întâlnirile dimineaţa, când sunteţi odihniţi, să evitaţi negocierile importante după-amiaza târziu.
Dacă simţiţi oboseală, mai bine amânaţi pentru ziua următoare.
În viaţa de zi cu zi, pauzele regulate sunt esenţiale pentru menţinerea capacităţii de decizie. De asemenea, oboseala poate afecta negativ relaţiile personale şi profesionale.
Profesorul Pietro Pietrini, co-autor al studiului, subliniază: „Constatările noastre au implicaţii importante pentru multiple situaţii din viaţa de zi cu zi, de la tranzacţii economice până la acorduri juridice. Când creierul este <obosit>, putem lua decizii chiar împotriva intereselor noastre".
Studiul are implicaţii şi pentru sistemul educaţional (importanţa pauzelor în procesul de învăţare), mediere şi rezolvarea conflictelor, înţelegerea comportamentului agresiv în societate sau îmbunătăţirea relaţiilor interpersonale.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Primarul Londrei susține că Trump l-a atacat în mod repetat referitor la etnia şi religia sa
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ce au făcut copiii cu trupul lui Silviu Prigoană, înainte de înmormântare. I-au respectat o dorință arzătoare
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe